woensdag 26 december 2012

Donderbus2 (Blunderbuss)

Links de Franse Dj Cascadeur. Rechts Kev "King" Cascadeur , cyborg met koplamp als hoofd.
In een ouder bericht heb ik het al eens gehad over mijn strip "Pulp". Een lange strip waar ik begin jaren negentig een viertal jaar aan gewerkt heb. In die vier jaar work in progress begon het woord pulp werkelijk overal op te duiken . Eerst met het succes van Britpopband Pulp. De allerlaatste roman "Pulp" van Charles Bukowski verscheen in die periode en toen tenslotte de film "Pulp fiction" uitkwam was de maat vol en veranderde ik zuchtend van  "hoe is het verdomme mogelijk !" de naam van mijn strip in "Technograd". In tegenstelling tot voorgenoemde werken werd mijn  strip geen succes.
Nu ben ik al ongeveer een jaar aan het werk aan mijn "Flipside city" comic en weer overkomen mij van die kleine voorvalletjes.Weliswaar niet in die mate dat ik veel moet veranderen maar toch...Ik heb het al eens gehad over het personage Kev "King" Cascadeur. Oorspronkelijk zou de man gewoon "Cascadeur" heten en nooit zijn motorhelm en stuntman pakje afleggen.Een tijdje nadat ik de figuur bedacht had begin ik her en der iets op te vangen over een nieuwe populaire Dj met als artiestennaam "Cascadeur" . Zijn gimmick is dat hij in stuntman pak en motorhelm achter de draaitafel staat. Ergerlijk. Ik heb de naam van mijn personage wat uitgebreider gemaakt en als hoofd een grote koplamp i.p.v een helm. Het gaat tenslotte om een cyborg. Overigens al een tijdje geleden dat ik nog iets gehoord heb van die DJ. Blijkbaar is de grote doorbraak uitgebleven.
Nog een ander voorbeeld is mijn hoofdpersonage met de naam "Valgeir Blunderbuss". Blunderbuss is dus de engelse benaming voor donderbus en het personage is ook gewapend met een ouwe donderbus. Een familie erfstuk dat hij opgepimpt heeft door met ducttape een laserpen te bevestigen om zodoende beter te kunnen mikken. Nu , afgelopen jaar kwam ex "White stripes " frontman, Jack White op de proppen met zijn eerste soloalbum genaamd... jawel, Blunderbuss. Kleine ergernis voor mij, maar niet genoeg om iets te veranderen. Overigens een uitstekend album van Jack White.
Een paar maanden terug was er dan de science fiction film "Looper" met o.a. Bruce Willis. Daarin maakt een maffiabende gebruik van de mogelijkheid van het tijdreizen om de mensen die hen in de weg staan te elimineren. Het slachtoffer wordt naar een andere tijd gestuurd alwaar alvast een huurmoordenaar klaarstaat met een blunderbuss in de aanslag. Jawel! Een donderbus in een science fiction verhaal. Het betreft hier wel een volledig gemoderniseerde versie van een Blunderbuss terwijl die van mij oer klassiek is. Wel een overeenkomst in beide versie's is het gebruik van tape om het wapen op te pimpen.
De gelijkenissen zijn dit keer wat te vaag om aanpassingen te moeten doorvoeren maar toch. Alweer een kleine ergernis. Overigens ook een uitstekende film, die "Looper".
Nu heb ik 's wat rond gesurft en ik kwam al vlug tekeningen en foto's tegen van allerlei opgepimpte of gerestylde donderbussen.Vooral in het steampunkgenre. Een genre dat ik niet zelf beoefen maar wel weet te waarderen. Oh wel! We zijn met velen op deze planeet en ideeën zijn vrijwel nooit uniek.

Links Valgeir Blunderbuss in aktie . Rechts ondergetekende met een op de rommelmarkt gekochte donderbus replica.

Ontwerpschets en foto van de blunderbuss uit de film "Looper". Bemerk ook de tape rond de kolf.

maandag 10 december 2012

The red baron versus the one eyed barons

Weer een pagina afgewerkt.Ik zit lekker op schema. Die laatste pagina bevat een korte scene waarin de hoofdpersonages midden in de woestijn aangevallen worden door een gevechtsvliegtuig. Een kleine ode aan Hugo Pratt die talrijke zulke scenes getekend heeft, vooral in zijn serie "De woestijnschorpioenen".
In mijn comic worden de (anti)helden aangevallen door het rode vliegtuigje van de one eyed barons. Een complementair cyborg team ,bestaande uit een piloot en een navigator, de ene met een linkeroog, de andere met een rechteroog. Niet erg praktisch maar dat zijn de robots en cyborgs in mijn verhalen zelden. Uiteraard snapt iedereen wel de verwijzing naar de befaamde red baron Manfred Von Richthofen, de Duitse gevechtspiloot uit WW1. Over de rode baron ga ik niet te veel uitwijden, alles staat op wikipedia, alleen dat ook hij zwaargewond werd aan zijn ene oog. Dat gebeurde op 6 juli 1917 in een luchtgevecht nabij Wervik. Dat oogletsel zou hem overigens nog parten gespeeld hebben toen hij op 21 april 1918 finaal uit de lucht geschoten werd. Een fictief kortverhaal over het einde van de rode baron kun je ook lezen in het album " De kelten " van de eerder vernoemde Hugo Pratt. Het album komt uit de reeks "Corto Maltese" en het is het zesde verhaal in dat album.



Op de zwart wit foto zie je de baron naast zijn Fokker driedekker. Op de kleurenfoto zie je niet de echte  Manfred Von Richthofen maar zijn Hollywood versie. De tekeningen tenslotte komen uit mijn Flipside city verhaal. Een rood cartoon vliegtuigje  van eigen ontwerp. Zoals de meeste van mijn eigen ontwerpen is het vliegtuig kort en dik. Ook de auto's en ruimtevaartuigen die ik teken zijn meestal zo. Gewoon persoonlijke smaak.

zondag 25 november 2012

Old school euro comics

Eindelijk loopt het weer vlotjes met het tekenwerk aan mijn comic. Daarom de komende tijd geen blogberichten meer over cultfilms of pulpliteratuur alsook geen coverillustraties meer voor stripster. Kwestie van niet uit het ritme te geraken. Het zal erom spannen om het verhaal klaar te krijgen tegen de volgende lente. Vlug tekenen is voor mij één pagina klaar om de twee weken. Een week om te schetsen in potlood (elk afzonderlijk prentje is een A4 blad) en dan een week om te inkten, inkleuren met pixlr, bladschikken met publisher en tenslotte de teksten invoegen.
Telkens ik een paar pagina's klaar heb ga ik er een plaatje uitlichten om wat commentaar op te geven. Dit keer dus dit plaatje van de slapende security guard. Telkens als mijn tekentempo omhoog gaat ondergaat mijn tekenstijl een zekere metamorphose naar de old school belgische tekenstijl waarmee ik opgegroeid ben. Als kind tekende ik vooral tekeningen van Marc Sleen, Franquin en Will (Baard & Kale) na.Later als volwassene probeerde ik mijn stijl wat te moderniseren en er kwamen ook andere invloeden zoals Hugo Pratt, Tardi en de Hernandez brothers maar zoals gezegd, die stijl uit mijn kinderjaren popt steeds weer op. Nu probeer ik het zelfs niet meer weg te werken. Ik heb deze strip van bij het opzet een zekere retro feel  proberen te geven. Het is dan wel een soort science fiction maar het hoofdpersonage loopt rond met een ouwe donderbus. Er zijn geen gsm's noch computers. Bemerk op de tekening van de security guard, die ouwbollige telefoon en de geruite thermosfles. Alles om een nostalgische feel aan het geheel te geven. Ik gebruik ook de klassieke in onbruik geraakte elementen zoals tekstkaders (Stuwen het verhaal lekker vooruit) wegspattende zweetdruppeltjes (zelfs voor robots) en klassiekers als het brandende lampje bij een idee of zoals hier de boomstronk en de zaag om gesnurk weer te geven.
Geen idee hoe al die elementen in onbruik zijn geraakt.Recentelijk herlees ik veel van mijn ouwe Nero albums en ze zijn fantastisch. Wat een onzin dat tekstkaders niet kunnen, dat alles uit de tekeningen moet af te leiden zijn. Dan kom je bij graphic novels waarbij ze er twintig pagina's over doen om iemand te zien opstaan uit zijn bed, de gebruikelijke ochtendrituelen te doen en tenslotte de straat op te gaan. Spannend!

dinsdag 6 november 2012

Pat & Ob


Momenteel ben ik druk bezig met het tekenen van een autopsie scene.Een klassieker in misdaadverhalen en heel erg moeilijk om er nog een originele invalshoek bij te verzinnen. Ik bekijk wekelijks de Britse en Zweedse crimi's op tv zoals Midsomer murders, Lewis en Wallander. Series met steeds een cynische patholoog in een niet onbelangrijke nevenrol. Zelf heb ik een duo ontworpen. Pat en Ob, respectievelijk de patholoog-anatoom en de obductie assistent. Daar het bij mij niet om een puur misdaadverhaal gaat  maar om een soort science fiction in cartoon stijl heb ik Pat en Ob in een redelijk belachelijk teletubbieachtig werkplunje gehuld. Een pak dat ze, ondanks de bloedspatten, nooit afleggen, ook niet om te gaan eten of de straat op te gaan.
Clichés vallen moeilijk te ontwijken bij dit soort scénes maar de close up van de voeten met het naamkaartje, bungelend aan de grote teen, heb ik er toch niet ingestopt. Alleen al de laatste week heb ik het vier keer op tv zien passeren.

zaterdag 20 oktober 2012

Witch Queen Marie Laveau+Baron Samedi

Mijn inzending voor de Halloween special van de stripster site is een portret van de witch queen of New Orleans, Marie Laveau in volle voodoo ritueel met haar trouwe huisslang Zombi rond de hals gedrapeerd. Op de achtergrond kijkt Baron Samedi goedkeurend toe. Beide personages werden vaak opgevoerd in klassieke pulpliteratuur, B- movies en rockmuziek. De native American rockband Redbone scoorde in 1971 een behoorlijke hit met een nummer over Marie Laveau.http://www.youtube.com/watch?v=GHEuSGGmX-c
Baron Samedi is een nog populairder personage. Onder andere in een strip van Roel Dijkstra, een roman van Graham Greene (De comedianten) en bij James Bond in de "Live and Let die" Film. In de muziek is er de merkwaardige song "Baron Saturday" van de Pretty things. Te vinden op hun 1968 concept album "S.F. Sorrow".http://www.youtube.com/watch?v=ULzLd632VkI.Ook de uitstekende seventies band 10cc hebben een Baron Samedi  song. Te vinden op het "Sheet music" album.http://www.youtube.com/watch?v=wUeRghINsGE
Zo, iedereen een pretty scary halloween gewenst.

zaterdag 6 oktober 2012

Straybots

Onlangs is het eerste Straybots kortverhaal verschenen op de Stripster site. De reacties bleken overwegend positief en blijkbaar zou het verhaal nu toch nog in een volgend nummer van de P@per verschijnen.
Voor onze buitenlandse vrienden staat hier de engelstalige, of wat daarvoor moet doorgaan , versie. Have fun.






donderdag 13 september 2012

Frankenbot of Robostein


De bovenstaande illustratie gemaakt na het zien van de Frankenstein film uit 1931. De scene met het kleine meisje en het monster heb ik omgezet naar de wereld van mijn Straybots en Flipside city comics. Altijd vertederend, het beeld van zo'n groot stalen monster, hand in hand met het kleine meisje.

maandag 27 augustus 2012

Nordic wanderers

 Eindelijk wat zomerweer geweest in augustus. Daardoor lag het werk aan mijn Flipside city comic zo goed als plat. Pas de laatste week weer wat in actie geschoten.Net een aartsmoeilijke scene om in beeld te brengen. Niet ideaal om weer op gang te komen. Hiernaast een ontwerp schets van een Nordic wanderer, lid van een eeuwig ronddolend nomadenvolkje. Hieronder dan de meer uitgewerkte plaat zoals hij in de comic komt. Ik denk dat de volledige scene me nog wel een maand werk zal kosten , zeker als we een milde indian summer tegemoet gaan. Ik ben nogal snel van mijn tekentafel weg te lokken. Toch hoop ik het volledige eerste deel af te ronden in de komende winter.

vrijdag 20 juli 2012

top hat

In mijn vorige blogbericht over Lon Chaney Sr waren reeds heel wat hoge hoeden te zien. Ditmaal het hoofdtopic "Tophats" te beginnen met een pakje sigaretten van het merk "Tophat" dat ik een twintigtal jaar terug op de rommelmarkt heb gekocht. Gewoon omwille van het fraaie doosje want zelf ben ik niet roker. Al die jaren stond het doosje tussen allerlei andere curiosa op de kast in mijn woonkamer. Pas verleden jaar bij het zien van het VRT programma "Publiek geheim" kwam ik de geschiedenis van het pakje te weten. Daarin was te zien hoe het Amerikaanse leger op het einde van de tweede wereldoorlog een transitkamp bouwde op Antwerpen linkeroever. "Camp Tophat" was de naam en de meeste Amerikaanse soldaten in Europa kwamen eerst hier terecht alvorens de boot terug naar huis te nemen. Camp Tophat had alles van een kleine stad, Cafés en restaurants, bioscopen en theaterzalen, een eigen krant en radiostation en ook een eigen sigarettenmerk. Mijn pakje sigaretten bleek een stuk ouder dan verwacht. Hierbij nog een link naar wat beelden van Camp Tophat alsook van een tentoonstelling over het onderwerp waarbij je een dergelijk pakje sigaretten in de vitrine ziet staan.http://www.youtube.com/watch?v=RdOunI9ETeM

Uiteraard ben ik ook zelf aan de tekentafel gaan zitten om een Tophat tekening uit mijn mouw te schudden. Hiernaast ziet u het resultaat.





























Ken je al deze stripfiguren ?
Tenslotte deze collage gemaakt van allerlei hoge hoeden dragers uit de stripgeschiedenis. Misschien een uitdaging om ze allemaal te herkennen.Opvallend vaak zijn het  misdadigers ofwel illusionisten die het buisvormige hoofddeksel opzetten. In de huidige strip komt het nog het meest voor in het steampunk genre alsook in manga's met een gothic inslag. In die genres is de hoed vaak opgepimpt  met een motorstofbril ,pluimen en nog wat metalen versieringen. Een beetje naar het voorbeeld van rockguitarist Slash of de zangeres van het ninetees, one hit wonder groepje "4 non blondes ".http://www.youtube.com/watch?v=Haa1AhpOoK8&feature=related


zaterdag 14 juli 2012

Lon Chaney Sr.

Kleine hommage aan de Amerikaanse acteur Lon Chaney sr (1883-1930) en zijn grote invloed op ganse generaties schockrockers. De man speelde tussen 1912 en 1930 in een ganse waslijst films en legde de basis voor vele typische horrorfilm karakters. Hij was de allereerste die het typetje van de scary clown uitbeelde. Zijn bekende uitspraak was "There is nothing funny about a clown in the moonlight". Stephen King en anderen deden er later hun voordeel mee.
Lon Chaney werd "the man of a thousand faces" genoemd omwille van de vele totaal verschillende rollen die hij aankon. In de legendarische Tod Browning ( Freaks) productie, "London after midnight" speelde hij zowel de goeie als de slechterik. Het is vooral die laatste rol die het grote voorbeeld gaf aan de latere schock rockers zoals op de fotocollage die ik gemaakt heb overduidelijk te zien is. Ik zou er ook nog Ozzie Osbourne en Marilyn Manson kunnen aan toe voegen.
De film "London after midnight" is overigens vooral legendarisch omdat het Hollywoods grote verloren film is. In 1967 ging de allerlaatste bekende kopie van de film in de vlammen op. Op you tube zijn nog enkele korte fragmenten en filmfoto's te vinden maar dat is het dan tenzij iemand nog een copie liggen heeft, ergens op een stoffige zolder.http://www.youtube.com/watch?v=MeqZtkRbvP0&feature=related


maandag 9 juli 2012

cyborg camel

Zomaar een illustratie van een cyborg camel met enkele gehavende en vermoeide legioen soldaten. In mijn Flipside city comic komen wel meer animal robots en cyborgs voor. Het idee van een cyborg kameel of dromedaris met ingebouwd afweergeschut kwam plots in me op. Ik kon het idee niet meteen kwijt in mijn comic maar besloot het toch maar eens te tekenen, puur voor de fun. Allicht kan ik het later nog wel eens gebruiken. De legioen soldaten heb ik het stripster logo gegeven zodat de illustratie ook kan gebruikt worden als cover op de stripster site.http://stripster.eu

zondag 17 juni 2012

Straybots

Blijkbaar is de publicatie van het eerste Straybots kortverhaal  wat op de lange baan geschoven. Als warmhoudertje dan maar een paar robot plaatjes. Het bovenste een alleraardigste tekening uit mijn jeugdboekencollectie .Illustratie van Guust Hens waarover ik het reeds eerder had in deze blog onder de noemer "Pulp". De onderste tekening dan komt uit het straybots verhaal en is een portret van Eltron, het heetgebakerde opdondertje. De meest irritante der straybots.

vrijdag 8 juni 2012

the lighthouse keeper

Een oud idee opnieuw opgepikt. In de jaren negentig heb ik reeds een onafgewerkte strip gemaakt over een eenzame vuurtorenwachter ergens in outer space. De vuurtoren gebouwd op een kleine planetoïde. Het zal nog een tijdje duren voor het geheel in mijn Flipside city verhaal verweven wordt maar ik heb toch al een eerste ontwerpschets van de planetoïde met vuurtoren gemaakt.

zondag 20 mei 2012

retro futurisme 1


Retro futuristische strips en films zijn altijd al een bron van inspiratie voor mij. Denk maar aan de Triton reeks van de Spaanse tekenaar Torres alsook de comics van Dean Motter. Zijn reeksen "Mister X","Electropolis" en "Terminal city" zijn schoolvoorbeelden van het genre. Veel van hun inspiratie haalden die tekenaars bij het tijdschrift "Science and Mechanics". Onlangs besloot ik eens grote kuis te houden in mijn bibliotheek. Daarbij  ontdekte ik een set chromos waarvan ik het bestaan compleet vergeten was. een set van zes keer acht chromos in de stijl van de "science and mechanics" illustraties. Ik moet ze een vijfentwintigtal jaar terug gekocht hebben op een rommelmarkt. Een jaartal is nergens te bespeuren maar ik denk dat ze uit de jaren vijftig komen. ze komen van bij een merk peperkoek, Biekens uit St. Niklaas.Ik heb hierbij twee van de zes vellen ingescand.

dinsdag 15 mei 2012

Kev "King" Cascadeur

Door  allerlei omstandigheden heb ik een maand lang niet kunnen verder werken aan mijn Flipside city comic. Nu heb ik de draad opnieuw opgenomen met de introductie van een nieuw personage. Kev "King" Cascadeur, het jaloerse ex vriendje van Swampy. Dit is nog maar een proeftekening. Er kan dus nog van alles wijzigen aan het uiterlijk. Eerst was het de bedoeling dat hij een helm als hoofd kreeg, maar daarmee leek hij te veel op de Stig uit het Top Gear  programma. Bij een nieuw design van de helm leek hij dan weer op een Power Ranger. Toen kreeg ik het idee van de koplamp als hoofd (Door al zijn ongevallen is de Kev reeds tot derdegraads cyborg verbouwd) Ik denk wel dat ik dit idee blijf behouden.Het past ook bij mijn andere personages zoals de Straybots.

donderdag 5 april 2012

foto inspiratie 2

Ditmaal nog een overschotje van mijn vorige blog bericht. Deze tekening kon ik niet gebruiken voor mijn strip, dus heb ik hem aangepast zodat hij eventueel kan gebruikt worden als cover op de stripster site.

zondag 18 maart 2012

foto inspiratie

Ik maak niet zo vaak gebruik van foto's, maar voor de pagina die ik momenteel teken ben ik driftig op het net gaan zoeken naar passende beelden. Niet om zomaar netjes over te trekken, maar om aan te passen aan de sfeer van het verhaal en mijn eigen tekenstijl. De op foto's geinspireerde tekeningen mogen niet contrasteren met de andere tekeningen in de strip die ik gewoon uit mijn hoofd teken Hierbij enkele voorbeelden . Zoek de verschillen.

vrijdag 2 maart 2012

The Jetsons Bladerunner cross-over

 Wat recent getekende sfeerbeelden uit mijn "Flipside city" comic. Je ziet er mooi twee belangrijke invloeden in. Enerzijds het cartooneske van de Jetsons en anderzijds de sfeer van Blade runner. Fijne combinatie. Het design van de vlieg en ruimtetoestellen hou ik gaag zo simpel mogelijk. Bladerunner regisseur, Ridley Scott haalde zijn inspiratie voor de algemene look van de film bij de toen nog Joegoslavische striptekenaar Enki Bilal. Een tekenaar buiten categorie waarmee ik me helemaal niet wil vergelijken.  Dit is een ultra light versie van dat soort sfeer.

vrijdag 17 februari 2012

L'uomo meccanico

De vorige keer hadden we het over Karel Capek die als eerste met de naam "robot" op de proppen kwam.Dat betekent natuurlijk niet dat er voor Karel Capek geen robots waren. Mechanische mannen bestonden toen al een paar honderd jaar, meestal als een soort kermisattractie. Een schaakspelende automaat bijvoorbeeld . Onlangs nog werd in de film "Hugo" van Martin Scorsese een soortgelijke automaat opgevoerd. Maar eigenlijk wil ik deze keer de film "L'uomo meccanico" onder de aandacht brengen. Een science fiction pareltje uit 1921 van de frans-italiaanse regiseur André Deed. Op you tube zijn talrijke fragmenten uit de film terug te vinden.http://www.youtube.com/watch?v=kegMwS0VLSs De film inspireerde me zo dat ik in mijn "hotel Kosmos" graphic novel van enkele jaren terug, een hoofdstuk naar de film heb genoemd.( zie tekening onderaan) Oorspronkelijk wilde ik de robots hetzelfde design geven als de kwaadaardige robot uit de film maar dat bleek te hoog gegrepen voor mijn beperkte tekentalent, dus maar zelf maar een soort angry bots ontworpen die heel boosaardig uit de zee strompelden. De inkleuring is een beetje slordig om een retro feel te bekomen.

zaterdag 21 januari 2012

R.U.R. ofwel Rossum's universal robots

Laten we het even hebben over de oorsprong van het woord "Robot".
Voor echte science fiction fanaten en robot liefhebbers is dit oud nieuws maar er zijn nog veel mensen die er geen flauw benul van hebben. Wel beste mensen, het woord in zijn huidige moderne betekenis dook voor het eerst op in 1920. Dat jaar beleefde het toneelstuk R.U.R. van de Tsjechische auteur Karel Capek zijn wereldpremiere. ( foto hiernaast) Het verhaal gaat over een bedrijf (Rossum's universal robots oftewel R.U.R.) dat kunstmatige mensen produceert. Eigenlijk betreft het hier eerder androïds, maar daar gaan we nu niet moeilijk over doen. "Robota" zou het Tsjechische woord voor "hard labeur" zijn en een "robotnik" een "lijfeigene". In het verdere verloop van het verhaal komen de robots in opstand voor meer rechten. De mensheid wordt zowat compleet uitgeroeid, maar dan blijken de robots zichzelf niet te kunnen reproduceren. Op het einde worden twee robots als een soort Adam en Eva verliefd en trekken zich terug. Einde verhaal.
Het toneelstuk werd een groot succes en in 1938 verscheen het stuk voor het eerst op TV in een versie van de BBC. Jawel! In 1938!! Blijkbaar  waren er in die vooroorlogse jaren in groot Londen reeds enkele duizenden televisiekijkers. De opnames zelf zijn helaas verloren gegaan. Een paar foto's zijn alles wat er van overblijft. Bemerk de opvallende gelijkenis van de man in het midden met de acteur Robin Williams. De man die vele jaren later de rol van robot op zich zou nemen in de film "Bicentennial man".
Voor de liefhebbers, het boek R.U.R. van Karel Capek is pas in 2010 voor het eerst in het Nederlands uitgegeven. De uitgeverij is Pegasus en het boek is nog wel te bestellen via internet.
De tekening bovenaan komt uit het eerste Straybotsverhaaltje dat in het aprilnummer van het P@per magazine zal verschijnen. Het verhaal van de robots die door de huidige recessie massaal op straat komen te staan. Er is weinig veranderd sinds Karel Capek zijn robots.
BBC opname uit 1938

Affiche van een marionettentheater


zaterdag 7 januari 2012

Clara Rockmore

 Op de tekening hierboven, de legendarische theremin virtuoze Clara Rockmore met op de achtergrond de uitvinder van het instrument, Lev Sergeyevich Termen, beter bekend als Leon Theremin.
De artieste komt enkele keren ter sprake in mijn Flipside city comic.Ze was in de jaren veertig de love interest van zowel Fred Angst als Jules Phlöster. Het electro avant garde duo dat in mijn strip een réunie plant na een split van meer dan vijfenzeventig jaar. Net die love interest en de daaruit voortvloeiende jaloezie maakte dat het duo reeds na één album splitte.Verziekt die oude vete na al die jaren nog steeds de sfeer tussen de twee electro pioniers?
In werkelijkheid was Clara getrouwd met advocaat Robert Rockmore van wie ze haar artiestennaam haalde. Haar echte naam was Clara Reisenberg.Ze stierf op 10mei 1998 op 87 jarige leeftijd. Op de volgende link  zie en hoor je haar aan het werk.http://www.youtube.com/watch?v=uuKBPEDU-W0 De habanera van Ravel.