zaterdag 14 juli 2012

Lon Chaney Sr.

Kleine hommage aan de Amerikaanse acteur Lon Chaney sr (1883-1930) en zijn grote invloed op ganse generaties schockrockers. De man speelde tussen 1912 en 1930 in een ganse waslijst films en legde de basis voor vele typische horrorfilm karakters. Hij was de allereerste die het typetje van de scary clown uitbeelde. Zijn bekende uitspraak was "There is nothing funny about a clown in the moonlight". Stephen King en anderen deden er later hun voordeel mee.
Lon Chaney werd "the man of a thousand faces" genoemd omwille van de vele totaal verschillende rollen die hij aankon. In de legendarische Tod Browning ( Freaks) productie, "London after midnight" speelde hij zowel de goeie als de slechterik. Het is vooral die laatste rol die het grote voorbeeld gaf aan de latere schock rockers zoals op de fotocollage die ik gemaakt heb overduidelijk te zien is. Ik zou er ook nog Ozzie Osbourne en Marilyn Manson kunnen aan toe voegen.
De film "London after midnight" is overigens vooral legendarisch omdat het Hollywoods grote verloren film is. In 1967 ging de allerlaatste bekende kopie van de film in de vlammen op. Op you tube zijn nog enkele korte fragmenten en filmfoto's te vinden maar dat is het dan tenzij iemand nog een copie liggen heeft, ergens op een stoffige zolder.http://www.youtube.com/watch?v=MeqZtkRbvP0&feature=related


Geen opmerkingen:

Een reactie posten