woensdag 24 september 2014

Robot Riksja



























In het nieuwste Straybots verhaal waar ik momenteel aan werk verplaatsen Valgeir en Zündapp  zich onder andere met deze riksja die voortgetrokken wordt door een soort robot of cyborg. Kwestie van een sfeertje te creëren dat ergens het midden houdt tussen "De blauwe lotus" uit de Kuifje reeks en "Blade runner"de klassieke film van Ridley Scott. Het idee is verre van nieuw. In 1868 verscheen in Amerika het boek "Steam man of the prairies " geschreven door Edward S. Ellis. Naar verluidt de allereerste robot die ooit in een literair werk verscheen en zoals je ziet op de illustratie hieronder trekt de stoom gedreven robot de kar stevig vooruit. Blijkbaar was de auteur geïnspireerd door de "Newark steam man" die in datzelfde jaar geconstrueerd was door automaten bouwer Zadoc P. Dederick. Er werden destijds onder grote belangstelling demonstratie's gegeven met de 12 PK krachtige automaat. Helaas is de stoomrobot in latere jaren verloren gegaan bij een museumbrand.
Ook het boek was een enorm succes en in 1876 verscheen "Steam man of the plains". Een nummer uit de dime novel reeks "Frank Reade". Alweer een boek met een stoomrobot in een glansrol.De lang lopende pulpreeks "Frank Reade"was de grote voorloper van wat nu "steampunk" genoemd wordt. Frank Reade was een avonturier die de wereld rondreisde met behulp van allerlei robots, duikboten en vliegschepen  die destijds nog niet bestonden en er erg Victoriaans uitzagen op. Pure steampunk dus.Later werd de Steam Man vervangen door een Electric Man. De enige reden dat de Frank Reade verhalen niet zo bekend zijn als een Jules Verne of H.G. Wells is dat het een pulpreeks betreft die eigenlijk niet zo goed geschreven was. Zeg maar literair van geen waarde. Bij mijn weten is er ook nooit iets in het Nederlands van verschenen. Jammer.





































Sinds de Newark Steam Man van Zadoc P. Dederick zijn er eigenlijk altijd mensen gebleven die robots in elkaar knutselden om voor hun kar te spannen. Opvallend veel in het verre oosten. Logisch ook, De riksja komt tenslotte daarvandaan. Om af te sluiten nog enkele plaatjes van robot riksja's uit recentere tijden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten