zondag 18 december 2011

Fu Manchu

Gisteren in de kringloopwinkel voor 20 cent het hiernaast afgebeelde boekje aangeschaft, goed voor een ganse namiddag entertainment . Ik ben dol op dit soort misdaadverhalen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Detectives en spionnen als Charlie Chan, Mr. Moto en aartsslechterikken zoals Dr. Mabuse, Fantomas,Dr. Moreau, Irma Vep waarover ik het reeds eerder had in deze blog, en natuurlijk de ultieme yellow peril, Fu Manchu.
Fu Manchu is een creatie van de Britse auteur Sax Rohmer (1883-1959). Talrijke verfilmingen verschenen in de loop der jaren met o.a. Boris Karloff of Christopher Lee in de hoofdrol. Zelfs Peter Sellers kroop ooit in de huid van het personage voor de film " The fiendish plot of Dr. Fu Manchu". Dank zij het internet kunnen zowat alle Fu Manchu films thuis bekeken worden. Een clipje als warmmaker.http://www.youtube.com/watch?v=Rm7HQ-EzZEY
Ook in de strips maakte het personage zijn intrede, zowel bij D.C. comics als Marvel. Recenter maakte de dokter zijn opwachting bij "The league of extraordinary gentlemen" .De comic van scenarist Alan Moore, bekend van o.a. Watchmen.
Ook bij ons zijn er verwijzingen.  Matsuoka uit de Nero strips van Marc Sleen is overduidelijk geinspireerd op Fu Manchu. In agent 327 en ook bij Johnny Goodbye, Allebei op scenario van Martin Lodewijk komt het personage Wu Manchu voor. Een vrouwelijke versie van Fu.
Voor meer informatie over de in het nederlands verschenen boeken van Sax Rohmer verwijs ik iedereen graag door naar de website van de vereniging Fu Manchu.https://sites.google.com/site/verenigingfumanchu/Sax-Rohmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten