Straybot laat zich verrassen door Sylvain Proust in het volgende Straybots verhaal "De paarse monniken" |
Barrel, de barman robot gemaakt van een ouwe bierton. |
Waar komt de stijl van mijn Straybots vandaan? Ze zien er niet uit als de typische vechtrobots uit de Japanse anime traditie. Robot Bender uit de serie "Futurama" van Matt Groening lijkt er al meer op en ook de serie "The Jetsons"was een niet onbelangrijk voorbeeld. Toch ligt de oorsprong bij enkele oude Belgische strips uit mijn jeugdjaren.
De eerste daarvan komt uit de reeks Suske & Wiske. Ik bezat slechts een vijftal S&W albums, allemaal gekregen, nooit zelf gekocht vanwege geen grote fan. "De snorrende snor" was dus één van die albums en daarin komt een nogal bizar uitziende soort zwevende robots voor. Het design van de robots is hoogst origineel te noemen en is me altijd bijgebleven. Hoe ze zich in de lucht houden en zich voortbewegen wordt niet in vraag gesteld. Het album zelf is typisch Vandersteen met op het eind de boodschap "Bemint elkander". Het zijn die eeuwige levenslessen op het einde van vrijwel elk S&W verhaal die me steevast deden afknappen op de serie.
Een grotere favoriet was Marc Sleen's Nero. Van die serie bezat ik een ganse stapel. In het album "De vierkante mannen" komt een leger robots de goede boodschap verkondigen...met de bokshandschoenen aan. Elke misdadiger wordt genadeloos in elkaar getimmerd waarna uit een gleuf vooraan de robot een geprint briefje komt met de boodschap "Gij zult niet stelen!" of "Gij zult niet moorden!" al naargelang het misdrijf. Opvallend hier zijn de soepele benen zonder scharnieren. Nochtans zien ze er puur staal uit.In dit soort strips kan alles en die wetmatigheid heb ik heringevoerd in Straybots. Strips zijn veel te ernstig geworden met veel te veel belang aan juiste documentatie. Het hoeft niet wetenschappelijk verantwoord te zijn. Gewoon onzin mag ook. Zelf heb ik mijn barman robot een menselijk bewegende mond en oogleden gegeven om eenvoudiger humane uitdrukking weer te geven. Bender uit futurama heeft die ook.
Een derde Straybot voorbeeld komt uit het Guus Slim album "De springbeesten".Getekend door Maurice Tillieux. Guus Slim breekt in bij een soort mad professor die zijn huis laat bewaken door agressieve waakhond robots. Ook hier een bijzonder geslaagd design van de robots. Animal bots zijn zelfs mijn persoonlijke favoriete modellen. Mijn enige Guus Slim album en precies gekocht omwille van die robot. Tillieux was een typische Dupuis tekenaar met een swingende vlotte stijl. De enige reden dat ik als kind niet meer albums van hem had was dat die albums een pak duurder waren dan een Nero strip.
Uiteraard zijn er nog meer van die voorbeelden maar deze drie modellen zouden vrijwel zonder aanpassing thuishoren in de wereld der Straybots.
Links, zwevende robot door Willy Vandersteen, Midden een vierkante man door Marc Sleen Rechts waakhond robot door Maurice Tillieux |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten