dinsdag 13 mei 2014

The eighties files

Schets voor mijn nooit afgewerkte strip "Petula P."
In een nostalgische bui mijn oude tekenmappen uit de jaren 80 van onder het stof gehaald. Ik had de tekeningen in geen twintig jaar meer bekeken. Het was behoorlijk confronterend maar heel af en toe ook wel 's verrassend. Ook stuff herontdekt waarvan ik compleet vergeten was dat ik het ooit getekend had.
Van de oudste tekeningen laat ik liever niks meer zien, het is te tenenkrommend. In het begin van de jaren 80 stond ik nog sterk onder invloed van de klassieke Vlaamse krantenstrip, vooral Nero en de reeks Piet Pienter en Bert Bibber.In mijn recente strip "Straybots" heb ik die invloed overigens weer volop toegelaten
Halverwege de jaren 80 veranderde mijn stijl drastisch. Als ik er nu op terugkijk zie ik mooi de invloeden van het album "Griffu" van Tardi,Sam Pezzo van Giardino, "Andy Gang" van Chantal Montellier," Ray Banana " van Ted Benoit en "Bob Fish" van Yves Chaland. Ook de Amerikaanse strip begon toen op te duiken in de stripwinkels en ik was vooral fan van ene Howard Chaykin, heel typische 80's comics, mannen met vierkante gezichten en kostuums met reusachtige schoudervullingen
Ook films hadden een grote invloed. De videorecorder was er en eindelijk was je niet meer afhankelijk van het TV aanbod. Dank aan Koen (Conrad) die de plaatselijke (uitstekende) videotheek uitbaatte en ook volop het cinéfiele alsook het klassieke werk en de cultfilms aankocht. Alle klassiekers met Bogart, Orson Welles of Marléne Dietrich gezien in die periode. ook de cults zoals John Waters of Alex Cox (het fantastische Repo Man") en dan het beste van de eighties "Blade runner"en "Rumble fish". Ook de eerste films van Jim Jarmusch.
Al die strips en films hadden hun invloed, alleen was mijn talent wat beperkt om er iets echt groots mee te doen. Het bleef meestal bij aanzetten die na enkele pagina's weer stopgezet werden waarna opnieuw iets anders opgestart werd. Het was pas in de jaren negentig dat ik mijn eerst strip volledig heb afgewerkt.
De kwaliteit van de tekeningen alsook de scenario's is op zijn zachtst gezegd nogal variabel (volgens sommigen is dat nog steeds zo. Haha!) maar ik heb er toch enkele vrij mooie plaatjes uitgepikt.Ze zijn wat digitaal bijgewerkt (sepia en zo) om nog meer retro effect te verkrijgen maar voor de rest is er niks aan veranderd.
Binnenkort een terugblik op mijn jaren negentig werk.
Pagina uit onafgewerkte strip. Retro nachtclubs zoals in de klassieke zwart-wit films. Muziek was ook al belangrijk. Jammer dat strips geen soundtrack hebben. Mijn excuses voor de stereotype zwarte portier.

Party in de penthouse; De skyline is gelijkaardig aan die in mijn Straybots comic.

Film noir invloeden. Coole naam voor de detective. 

De dubieuze praktijken van Pete Brikette. Die titel was ik echt vergeten...toch eventjes moeten glimlachen toen ik het las. Eighties haircut en lederen jekker.

Fritz Lang en Josef Von Sternberg invloeden. Kon zo uit "De blauwe engel" komen.


Zwak scenario, maar vrij sfeervol getekend. Reeds enige Howard Chaykin (Time2) invloed.



vrijdag 2 mei 2014

Screaming Lord Blister

Screaming Lord Blister vignet door Derek Wasteland
Onlangs een paar Lord Lister pulpboekjes gekocht op de rommelmarkt. Ik speel namelijk al een tijdje met het idee om er een soort parodie op te maken. Namelijk "Screaming Lord Blister, salon avonturier". De screaming heb ik gehaald bij de ietwat vergeten Britse cultzanger "Screaming Lord Sutch".
De originele Lord Lister boekjes had ik nog nooit gelezen maar je vindt ze vrij frequent op rommelmarkten. Het was dan ook de langstlopende pulpreeks ooit in onze lage landen. Het eerste Nederlandstalige nummer verscheen in 1910 en het liep tot 1968, enkel onderbroken tijdens de tweede wereldoorlog. De boekjes die ik gekocht heb zijn genummerd in de 3400 en vermelden "Verschijnt wekelijks".
Voor wie meer wil weten over Lord Lister verwijs ik graag naar de website van de (opgedoekte) Lord lister klubwww.fdnl.nl/lister/ of de bijzonder interessante website van Dick Berents dberents.weebly.com. Die gaat over pulpliteratuur in het algemeen en Lord Lister in het bijzonder.
Lord Lister was de allereerste figuur in het genre van de gentleman- inbreker oftewel geveltoerist (mooi woord). Overdag de eerbare Lord Lister en s'nachts zijn alter ego "Mr. Raffles, de grote onbekende" die de rijken plundert en de armen beschermt. Een figuur die veel navolging kende zoals "Arsène Lupin" en "Simon Templar" beter bekend als "de Saint". Ook figuren als "Fantomas" of de Italiaanse stripfiguur "Diabolik" horen in het rijtje thuis. Zij laten enkel de schenkingen aan de armen achterwege en gaan voor de rijkdom. Fantomas is zelfs puur slecht.
Fijne voorbeelden om een parodiërende strip op te baseren. Ik heb al een vignet ontworpen, retro sfeer, een vleugje steampunk, beperkt kleurenpallet...alleen twijfel ik nog of ik er echt mee aan de slag ga of toch gewoon verder ga met "Straybots 2". Misschien Lord Blister als bijfiguur laten opduiken in Straybots...Nog een tijdje over nadenken.
Raffles als verleider, nr.3454 in de reeks

Lord Lister en een aantal van zijn navolgers, Arsène Lupin, de Saint en Diabolik.