zondag 22 december 2013

2014 Het jaar van de Straybots

Na ruim twee jaar werken is het eerste deel van mijn Flipside city comic eindelijk af. De naam van de serie heb ik omgedoopt tot "Straybots". Dat is kort en vlot uit te spreken en inderdaad dezelfde titel als een kortverhaal van mij dat eerder in de "P@per nr.19" is verschenen. Het zit zo...De robots ofwel straybots uit dat kortverhaal zouden een belangrijke rol spelen in het lange never ending verhaal dat ik voor ogen had. Het kortverhaal diende enkel om die robots tekentechnisch in de vingers te krijgen. Gaandeweg begon het scenario echter een eigen leven te leiden en nu blijken de straybots nog helemaal niet voor te komen in het eerste deel. Misschien dat ze echt geïntroduceerd gaan worden helemaal op het einde van het tweede deel maar dat is allicht weer twee jaar wachten...Om de naam nog enigszins waar te maken heb ik halfweg het eerste deel een plaatje hertekend en zo een korte cameo van twee bedelende straybots toegevoegd. Hieronder zie je het geschrapte plaatje. Om het herwerkte plaatje te zien moet je nog even wachten. In januari start de publicatie op www.stripster.eu. Elke zaterdag een nieuwe aflevering. Ook een papieren versie is in voorbereiding.
niet gebruikte tekening uit Straybots deel1: De weg naar Flipside city
Nu iets compleet anders.Gisteren in de kringloop een pulp pocketboekje op de kop getikt voor 50 cent. Thuisgekomen het internet geraadpleegd en volgens catawiki is het ook niet veel meer waard. Ergens tussen de 2,5 en 8 euro. Ik kende het niet maar wel de naam van de schrijver en illustrator. Namelijk "Maz", het pseudoniem voor Alfred Mazure, De tekenaar van de aloude Nederlandse stripserie "Dick Bos". Jaren geleden een documentaire over de man gezien op de Nederlandse tv en zijn tekenwerk beviel me wel. Ik heb wel nog nooit een strip van Dick Bos gelezen vanwege vrijwel compleet onbekend en onvindbaar hier in Vlaanderen. Ik baseer mijn mening volledig op de tekeningen uit die docu en wat er op het net te vinden is. Zo ook de talrijke illustraties uit mijn pas aangeschafte boekje "Sherazad nr.2" ondertitel "Chelsea hippie/ geheim agente". Zwierige, vrij minimalistische maar expressionistische penseeltekeningen in een typische sixties stijl (Het boekje is uitgegeven in 1964). Soms doen ze me sterk denken aan het werk van Jean Claude Forest, de geestelijke vader van Barbarella. Ook een ouwe favoriet van me en overigens uit dezelfde tijdsperiode. Nieuw voor me was dat Maz ook gewone pulpromannetjes schreef weliswaar opgeleukt met tekeningen. Volgens catawiki heeft hij er zo nog enkele geschreven. Of ze ook leesbaar zijn weet ik nog niet maar ik ben er zo ook al gelukkig mee. Het boekwerkje prijkt in mijn speciale pulp fiction  boekenkast die aardig vol begint te geraken. Hieronder nog wat scans uit het boekje van Maz.
Uit Sherazad 2 illustraties Maz

vrijdag 22 november 2013

Poutrel

Het liefste wat ik teken zijn allerlei vreemde robots, straybots en cyborgs. Bij voorkeur in een cartoon stijl. Nogal vreemd eigenlijk want tot voor kort hield ik vooral van autobio comics, zo real to life mogelijk. Blijkbaar zit er een groot verschil tussen wat ik zelf graag lees en wat ik teken.
Vanmorgen bij het doorbladeren van de krant kreeg ik een idee voor een nieuwe straybot. Er stond een foto in van iemand die in zo'n log ouderwets lederen bankstel zat. Van het soort dat in de jaren zeventig en tachtig vrijwel elke Belgische huiskamer ontsierde. De foto in de krant is van te slechte kwaliteit om hier af te beelden maar ik heb een paar soortgelijke foto's gevonden om iedereen een idee te geven. In het patroon van de zetel zag ik de vorm van een logge robot met een klein hoofdje tussen zijn schouders. Onmiddellijk een blad papier genomen om te schetsen en zie hier het resultaat. "Poutrel" is geboren. Groot en lomp zoals het bankstel en met een leder look. Enfin , ik weet niet of de leder look goed geslaagd is met mijn digitale inkleuring en bij nader onderzoek lijkt hij wel wat op sommige Amerikaanse superhelden  a la Iron Man. Hmmm, De figuur gaat allicht in het mapje met ongebruikte Straybots om er ooit of nooit meer uit te komen.
O ja! Waarom zit hij op een vliegende poutrel? Wel dat is zijn kunstje. De straybot beheerst de kunst van de levitatie. Het laten zweven van voorwerpen. Hij kan niet zichzelf laten zweven maar als je een zwevend voorwerp hebt dan ga je er toch gewoon opzitten en weg ben je. Een poutrel is ook zo'n bijzonder zwaar voorwerp dat het contrast om er mee te vliegen leuk werkt. Als je jouw poutrel dan ergens parkeert hoef je ook niet bang te zijn dat hij gestolen wordt.
Zo, nu nog één (1) pagina tekenen van mijn Flipside city comic en hij is af. Daarna nog een maand om er hier en daar wat aan te schaven en met het nieuwe jaar laat ik het los. Allicht vanaf januari op de stripster site. Tot dan....
Poutrel, De nieuwe straybot

Afgrijselijke lederen bankstellen, nachtmerries uit mijn jeugd werpen uiteindelijk hun vruchten af. Ik zie er verdomme straybots in.

donderdag 17 oktober 2013

Feuerkopf

Het einde van mijn eerste Flipside city strip komt stilaan in zicht. Nog slechts een vijftal pagina's te gaan en we zijn momenteel in goeie vorm. Deze week een volledige pagina afgewerkt in drie dagen. Echt wel een record voor mij. Het is de voorlaatste scene en speelt zich volledige af op het politiebureau. Flink wat pittige dialogen geschreven, er zelfs behoorlijk moeten in schrappen of anders werd de scene veel te lang .Hierbij enkele plaatjes uit die laatst getekende pagina. De cast op het politiebureau. Sheriff Simon Bombardier. Die naam komt al in hele oude strips van mij voor, maar vroeger zag hij er helemaal anders uit. Nu gerestyled tot een mutant met een roze pluche hondenkop. Dan zijn sidekick, de nonchalante hulpinspecteur Bronny en tenslotte de excentrieke profiler Clem Static met zijn magische fez.
Ik ben eens in mijn archieven gedoken en heb een ongeveer twintig jaar oude pagina ingescand. Daarop zie je hoofdinspecteur Simon Bombardier met een astrakan muts en jas, zijn sidekick heette toen nog Bertil en droeg de klassieke detective outfit. Namelijk de lange regenjas en deukhoed. Het verhaal heette "Feuerkopf" en was de eerste lange strip die ik ooit volledig afgewerkt heb (64 pagina's). Nogal amateuristisch getekend en ingekleurd met markers. De plot vind ik na al die jaren eigenlijk nog vrij goed maar het scenario kon stukken beter uitgewerkt. De titel "Feuerkopf" was de duitse titel van de amerikaanse film "Red headed woman" uit 1932 met Jean Harlow als de bewuste roodkop. In mijn strip was "Feuerkopf" de naam van een travestie zanger(es) die vermoord was.Voor een fragment uit de film met Jean Harlow kun je hier terecht.http://www.youtube.com/watch?v=ATDif96J5Ms
Nu terug naar de tekentafel om de resterende pagina's te tekenen.

Pagina uit "Feuerkopf". Strip uit 1994

vrijdag 20 september 2013

a plague of lighthouse keepers



Ik heb het ooit eens gehad over een oud idee van mij om een strip te maken over een vuurtorenwachter in outer space. Omdat het er toch niet zou van komen heb ik het zijdelings ingepast in mijn lopende Straybots comic. Twee pagina's slechts die ik zonet getekend heb. Ik ben een tijdje bezig geweest om te bedenken hoe die vuurtorenwachter er precies uit zou zien.Daar ga ik eventjes over uitwijden. Halfweg de seventies tussen de glamrock jaren en de punk, new wave jaren in was prog rock koning. Een vaak verguisd genre. Ok, erg rock and roll is het niet maar dat hoeft ook niet altijd. Yes en Genesis waren van de populairste acts in het genre maar mijn voorkeur ging uit naar iets meer obscure bands als King Crimson en vooral Van der Graaf generator. Die band was echt een buitenbeentje. Om te beginnen volkomen gitaarloos met Peter Hammill als gedreven zanger en frontman.Ook een opvallende verschijning was saxofoonspeler David Jackson. Altijd met een resem blaasinstrumenten om zijn nek hangend en vaak op twee tegelijkertijd blazend. Op zijn hoofd vrijwel altijd een rare pet waarvan de klep volledig verticaal stond. Onlangs dus een ouwe plaat van de band opgezet en aan het luisteren naar het meer dan twintig minuten durende "A plague of lighthouse keepers" toen ik het zo voor mij zag. Wellicht onbewust de trigger tussen de lighthouse keepers in de titel en mijn vuurtorenwachter. Zoals je kunt zien heb ik mijn vuurtorenwachter losjes gebaseerd op David Jackson, vooral zijn markante pet eigenlijk. De liefhebbers kunnen het volledige "A plague of lighthouse keepers" hier bekijken en beluisteren.het duurt wel enkele minuten voor David Jackson in beeld verschijnt.http://www.youtube.com/watch?v=asPDvjUYFy4
Vuurtoren in outer space.
Losjes op David Jackson geinspireerde vuurtorenwachter.
David Jackson met de markante pet op het hoofd.

maandag 20 mei 2013

Ritou, De vergeten stripheld van tekenaar Gervy

Vooreerst een recente tekening uit mijn Flipside city comic. Dit om aan te tonen hoe de centrale figuur in de ballpoint pen schets uit mijn vorige blogbericht hier in enigszins aangepaste vorm terechtgekomen is.
Nu iets compleet anders.Tijdens mijn lagere schooljaren was ik zoals veel kinderen geabonneerd op het tijdschrift Zonneland, uitgegeven door Averbode. Daarin stond een avonturen strip met een hoofdpersonage die in mijn herinnering "Rico" heette. Een naam van de tekenaar stond nooit vermeld. Nu zoveel jaar later lukte het me niet ook maar een spoor van die strip terug te vinden. Geen albums en ook het googelen gaf geen resultaat. Tot ik vorige week bij een bezoek aan de kringwinkel twee lijvige handgebonden boeken zag liggen. Bij het openslaan bleken het ingebonden jaargangen van Zonneland te zijn. De nummers van 1 oktober 1961 tot en met 25 augustus 1963 en in perfecte staat. Heel professioneel ingebonden en daarna waarschijnlijk nooit meer gelezen. De strip uit mijn herinneringen staat er in, maar de naam blijkt "Ritou" te zijn ipv "Rico". Wat de tekeningen betreft hebben mijn herinneringen me geen parten gespeeld. Die zien er precies zo uit als ik dacht. Een mooi helder uitgebalanceerde stijl die me toch doet denken aan de Dupuis stijl van de jaren vijftig. De verhaaltjes zelf zijn uiteraard de typische cliché avonturen voor een kinderpubliek zoals vrijwel alle strips in die tijd.  Met de naam van het hoofdpersonage juist, lukt het me nu wel meer informatie te vinden over de tekenaar. Dat blijkt een Fransman te zijn met de naam Yves Desdemain-Hugon. Artiestennaam Gervy. Geboren 12 mei 1908 en gestorven op16 februari 1998. Gervy was een echte pionier die reeds in 1928 zijn eerste strips publiceerde. In Frankrijk is hij vooral gekend door de reeks "Pat'Apouf" waarvan heel wat albums zijn verschenen maar geen enkel vertaald in het Nederlands.Het enige nederlandstalige album van Gervy dat ik voorlopig weet te traceren is "Wisky en Boule". In 1952 uitgegeven door Averbode en waarschijnlijk vrijwel onvindbaar. Jammer want de covertekening die ik op het net gezien heb is veelbelovend. Met het robotje op de achtergrond is het voor mij een must have maar niet ten alle prijze natuurlijk. Op catawiki staat het tussen de 100 en 200 euro geraamd en dat ga ik er toch niet voor geven. Gewoon weer de rommelmarkten afstruinen. Heb ik weer iets om naar uit te kijken.http://www.youtube.com/watch?v=jl5crhdn-t8

zaterdag 11 mei 2013

Ballpoint pen droodles

Dit keer een voorbeeld van een ballpoint droodle. Meestal gebruik ik dit om nieuwe figuren te ontwerpen. De balpen is een uitstekend gereedschap om een vlotte sfeervolle tekening neer te zetten. Als je "ballpoint pen art"googelt krijg je een stroom van ballpentekeningen te zien. Vooral heel erg veel fotorealistische tekeningen. Heel erg knap allemaal, maar mij is het meer om de losse krabbel te doen. Zelf gebruik ik meestal getint papier en breng ik daarna nog wat accentjes aan met rode ballpen en fluomarkers. Als je de tekening daarna inscant zijn de fluokleuren helemaal niet fluo meer en heb je een lekker sfeervolle tekening met retro touch als een ouwe film. Eigenlijk zou ik best een volledige strip op deze manier willen tekenen zoals de Amerikaanse tekenaar Matt Kindt. Hij gebruikt wel geen ballpen maar wel het getinte papier, een losse schets en de manier van inkleuren is gelijkaardig.Zie zijn website mattkindt.com/

maandag 1 april 2013

De wijze man onder de baobab

Boven de stalen baobab, onder de niet zo oude en wijze man Djombolar.
Een paar recente tekeningen uit mijn Flipside city comic. Op hun lange tocht naar de stad gaan de hoofdfiguren langs bij Djombolar, de wijze oude man onder de baobab. Een orakel dat advies verstrekt aan de vermoeide reizigers. De baobab is een kunstwerk gemaakt van oorlogsschroot, dit bij gebrek aan echte baobab's in de betreffende streek. De wijze oude man is wegens verregaande seniliteit overgebracht naar een sanatorium en vervangen door Djombolar junior die voornamelijk stijl advies blijkt te geven. Voor deze scene heb ik een tweetal pagina's met vrij uitgebreide dialogen geschreven. Altijd vervelend om zoiets boeiend in beeld te brengen maar ik vond die dialogen zo leuk dat ik er niet in wilde snoeien. Er zitten ook wat verwijzingen in naar een scene uit het album "De Ethiopiërs" van Hugo Pratt. Daarin heeft Corto Maltese een gelijkaardige ontmoeting met Shamael, de tovenaar.
De naam Djombolar heb ik van een oud doo wop nummer genaamd "Shombolar" of "Shombalor". de schrijfwijze varieërt volgens verschillende bronnen. Zelf heb ik het aangepast met de Dj van Django, Djezus of Djaro de kille man. Dat laatste een van mijn favoriete Nero albums. Voor de liefhebbers  het aanstekelijke  clipje  Shombalor van Sheriff and the ravels

vrijdag 8 februari 2013

Omtrent Diabolik, Batmanga, Hugo Cabret en het verband met neon schapen

Na enkele vlot getekende pagina's was het weer zover. Ik had me weer klem getekend. Compleet vast gereden in een scene waar ik me geen raad mee wist. Wat doen we in zo'n geval? Vooral niks eigenlijk. Rusten en nadenken over een andere invalshoek, eventjes gaan wandelen en vooral veel boeken, strips en films consumeren. Dit keer een blog dus over mijn recentste lectuur en film ontdekkingen.
Vorige zomer op een rommelmarkt de mij onbekende DVD "Danger Diabolik" gekocht. Puur op goed geluk en omdat het volgens de tekst op het doosje, een strip adaptatie betrof.  De strip was me ook volkomen onbekend maar de film was alvast top. Een swingende psychedelische thriller zoals ze die alleen maar in het Italie van de sixties konden maken. Merkwaardig genoeg kwamen sommige scenes me bekend voor. Waarom werd duidelijk bij het bekijken van de extra's. In de videoclip bij het nummer "Body movin" van de Beasty Boys werden volop fragmenten uit Danger Diabolik gebruikt met de boys er handig tussenin gemonteerd. Bekijk de trailer http://www.youtube.com/watch?v=QTcGTEK0Q2g en de cliphttp://www.youtube.com/watch?v=uvRBUw_Ls2o hier.
De Diabolik strip dan. Die is ook Italiaans en meer ga ik daar niet over uitweiden, alles over de oorsprong van de strip staat op wikipedia. Wat me wel verbaasde was dat er van de comic tientallen pocketstrips verschenen waren in het nederlands, in een ver seventies verleden weliswaar. Hoera! Weer een reden om alle stoffige tweedehands zaken en rommelmarkten van het land af te hotsen. De meeste kun je wel op het internet op de kop tikken maar dat is geen echte fun. Toch zes maanden heeft het geduurd, maar afgelopen zaterdag in de kringloop van Roeselare was het eindelijk prijs. Mijn eerste Diabolik boekje voor de prijs van 20 cent. Zes maanden zoeken schept natuurlijk hoge verwachtingen maar worden die ook ingelost?...Ja en nee. Diabolik is een echt pulp serieprodukt, getekend in een soort Milton Caniff achtige, losse brush stijl. De druk kwaliteit en de vertaling zijn ondermaats en het verhaal stereotiep. Misdadigers met echte boeventronies, gleufhoeden en regenjassen. Ergens wel jammer dat je tegenwoordig niet meer kunt afkomen met dit soort verhaaltjes maar dat zal wel retro sentiment zijn van mijnentwege.Ik heb er toch een dik uurtje plezier aan beleefd en als ik nog zo enkele boekjes vindt grabbel ik ze echt wel mee.

Mijn volgende ontdekking zag ik op de schappen van ramsj boekhandel de sleghte. "Bat Manga". Een mooi vormgegeven boek met de herdruk van enkele Batman verhalen,ooit in Japan getekend in 1966. Tekenaar van dienst was ene Jiro Kuwata en de stijl is pure old school manga. Een curiosum maar heel entertainend. Verscheen destijds in een strip magazine, "Shonen king" genaamd, voornamelijk om een graantje mee te pikken van het succes van de Batman TV serie die destijds ook in Japan te zien was. Ondertussen is het al meer dan vijfentwintig jaar geleden dat Frank Miller met zijn "Dark knight" de Batman compleet restylde tot een ongelooflijk duister en getormenteerd personage en in al die jaren is het steeds maar erger geworden. Hoog tiid dat iemand de Bat opnieuw omvormt tot wat hij echt is. Een malloot in een kleurig pakje. De Batman van de sixties serie is voor mij nog steeds de beste en ook deze manga mag er best wezen.

Mijn laatste item zag ik liggen in de jeugdafdeling van de bibliotheek. Met mijn vijfenvijftig jaar kom ik daar zelden maar nu toevallig...Een behoorlijk lijvig boek genaamd "De uitvinding van Hugo Cabret" door Brian Selznick. Ik herkende het meteen omdat de affiche van de scorscese film "Hugo" op het omslag stond. Die omslag is nogal een stijlbreuk met de inhoud van het boek, daarom heb ik hier de oorspronkelijke omslag weergegeven."Hugo" is de enige film in 3D die ik al ben gaan bekijken, gewoon omdat al die andere 3D films me niet interesseren. Het boek waarop de film is gebaseerd is een vreemde mix van graphic novel, prentenboek en jeugdroman. Mooie, stijlvolle tekeningen in houtskool afgewisseld met af en toe enkele pagina's tekst. Die zwart-wit tekeningen geven toch een heel andere sfeer dan de superheldere 3D beelden op het scherm maar desalniettemin een bijzonder aangename leeservaring.Voor degene die de film gemist hebben geef ik nog de trailer mee als warm maker.http://www.youtube.com/watch?v=qjSNBP4P9RU
En nu zijn we aanbeland waar ik wilde zijn. Tijdens het lezen en films bekijken begon ik stilaan zicht te krijgen op hoe ik de volgende scene wilde aanpakken. Dit is de eerste tekening die ik gemaakt heb na die paar sabbatweken. Een herder met robothond en zijn kudde neonschapen. Echte schapen  bleken niet te werken en ik was eventjes vergeten dat dit science fiction is. Wat het nut is van neonschapen? geen idee maar het is leuk en past bij de rest van het verhaal. Hebben neonschapen iets te maken met Diabolik, een Batman in mangastijl of met Hugo Cabret. Niet dat ik weet maar ik kreeg wel het idee tijdens het lezen van voornoemde lectuur.