donderdag 24 november 2011

krypton plasma

Kryptonite kennen we allemaal als het groene spul dat vaak voorkomt in de Superman verhaaltjes.  een beetje kryptonite in zijn buurt en onze held verliest meteen al zijn superkrachten, een soort krypton allergie als het ware.
In mijn Flipside city comic is de stad bevolkt met een melting pot van gewone mensen (een minderheid), mutanten, robots,straybots en cyborgs. Een soort cyborgs heeft geen artificële lichaamsdelen maar kunstbloed, kryptonplasma met name. Zoals je op de tekening hiernaast kunt zien heb ik dat bloedplasma naar aloude superman traditie groen ingekleurd. Een dichterlijke vrijheid eigenlijk. Het element krypton is in werkelijkheid een kleur en geurloos gas dat slechts 0.0001% van onze aardse atmosfeer uitmaakt.
Als je echter electrische stroom door een met krypton gevuld glas stuurt krijg je een soort grijs-blauw fluorescerend licht. ( zie foto) Dat opgloeiende gas wordt kryptonplasma genoemd.
Als een ding duidelijk is...Kryptonplasma is absoluut niet groen en zeker niet geschikt als bloedvervanger. Waarom gebruik ik het dan wel in mijn strip. Wel, omdat het groen er lekker opvallend uitziet en in strips alles moet kunnen.
Om professor Adhemar te citeren "Dit is wetenschappelijk helemaal niet verantwoord" maar daar trekken we ons uiteraard niks van aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten